Hayatımızın her evresinde var olan, gelişimsel sürecin ilerlemesiyle bizi yöneten ve yönlendiren psikoloji, bazı durumlarda hayatımızı zora sokabilmektedir. Ortaya çıkan bu durumlar, bazen sebebini bildiğimiz olumsuz bir yaşantı şeklinde olabilirken, bazen de farkına varamadığımız, sebebini bilmediğimiz süreçlerin oluşturduğu durumlar da olabilmektedir.
Genel kaygı durumları ve korkular, kişinin hayatını olumsuz etkileyen, işlevselliğini bozan, hayat kalitesini düşüren durumlardır. Bunların başında panik atak, hayvan fobileri, sosyal fobi, asansör fobisi, uçak fobisi, yükseklik fobileri gelmektedir. Psikolojik rahatsızlıklar içerisinde belirtileri çok net bir şekilde fark edilen ve kişinin işlevselliğini olumsuz etkileyen durumlardan bir tanesi de panik ataktır.
Panik atak belirtileri ve yaşanma şekli diğer kaygı ve korku durumlarından farklıdır. Kişi atağın ne zaman, nerede ve nasıl geleceğine dair bir bilgi veya öngörü sahibi olamadığı için alınabilecek tedbirler noktasında güçlükler yaşamaktadır. İlk atakların genelde şiddetli, bir anda ortaya çıkan, kalp krizini andıran belirtilere benzer yaşanması, bireylerde yoğun korku ve kaygı oluşmasına sebep olmaktadır. Devam eden ataklarda da ilk atağa benzer belirtiler olabileceği gibi farklı belirtilerle de seyrini sürdürebilmektedir.
Öncelikle yaşanılan atakların ve belirtilerin kalp krizine benzer durumlar olması nedeniyle, ilk önce yapılması gereken en kısa sürede bir doktora ( mümkün ise kardiyoloji doktoruna) muayene olmak tır. Gerekli bütün tahliller ve tetkikler yapıldıktan sonra uzman doktorun fiziksel bir sağlık problemi olmadığını yaşanan bu durumun, bir madde kullanımından kaynaklı olmamak kaydıyla psikolojik kökenli olduğunu belirtmesi ile bir psikoloji uzmanının değerlendirmesi sonucu panik atak olduğu tanılanabilir.
Ön değerlendirmelerin yapılmasının ardından panik atak tanısı olabilmesi için kişinin DSM V te bulunan panik atak belirtilerinin en az 4 tanesini 6 ay boyunca yaşayan bir kişi için panik atak yaşadığı söylenebilir. Bireysel Psikoterapi, Aile Terapisi ve Çift Terapisi Kurtköy hizmeti veren Umut Terapi kliniğine sizlerin her türlü sorununuzu çözmeye hazırdır.
- Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması.
- Terleme
- Titreme ya da sarsılma.
- Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
- Soluğun tıkandığı duyumu.
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
- Bulantı ya da karın ağrısı.
- Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu.
- Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
- Uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları).
- Gerçekdışılık (“derealizasyon”, gerçekdışı olma duyumu) ya da kendine yabancılaşma (“depersonalizasyon”, kendinden kopma duyumu).
- Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu.
- Ölüm korkusu
Panik atak yaşayan bir kişi neler yapmalı?
Panik atak terapilerinde Hipnoz ve HYT (Hipnotik Yeniden İşleme ) süreci ne kadar hızlandırır? Soruları ile ilgili bilgi almak için arayabilirsiniz.
Eyüp AKIN
Uzm. Klinik Psikolog