Boşanma süreci, ebeveynlerin kendi hayatlarına yönelik aldığı bir karar olmakla birlikte, bu süreçten eşler kadar çocuklarda etkilenebilmektedir. Bu konunun çocuklarla sağlıklı bir şekilde konuşulması ve yönetilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Boşanma Kararı Çocuklara Nasıl Anlatılır?
Ebeveynler kendi aralarında boşanma sürecini netleştirdikleri ilk zamanlardan itibaren çocuklara bu süreçten bahsetmeleri gerekmektedir ve mümkünse eşler beraber açıklamalıdır. Ayrılık kararını çocuklarla erkenden paylaşmak, onlarda kaygı dolu bir bekleyişe neden olabilmektedir. Unutmayalım ki belirsizlik yetişkinlere iyi hissettirmediği gibi çocuklara da kendilerini huzurlu hissettirmeyecektir. Boşanma kararı netleştikten sonra sakin, güvenilir ve konuşmanın kesilmeyeceği bir ortamda konuşmak çocuğun bu noktada soru sorması açısından önem taşımaktadır. Çocuğa ne anladığını sormak ve duygularını ifade edebilmesi için onu cesaretlendirmek aynı zamanda çocuğunda kendi duygularının farkına varabilmesi ve dile getirebilmesi çocuk için değerli olabilmektedir. Diğer bir nokta ise açıklama yaparken çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine yönelik uygun ifadeler kullanılmalıdır çünkü küçük yaştaki çocuklar benmerkezci düşünme eğilimine sahiptirler. Bu sebeple anne ve babasının boşanma kararının nedenini kendilerinde arayabilmektedirler. “Ben yaramazlık yapıp, ağladığım için annem ve babam boşanıyor…” Boşanma kararı çocuklara anlatılırken, “boşanmamızın seninle bir ilgisi yok” mesajının çocuklara iletilmesi önem taşımaktadır.
Çocuklara açıklama yaparken, “bizler sizlerin anne ve babası olmaya ve sizleri sevmeye devam edeceğiz. Bundan sonra sadece biz aynı evde oturmayacağız, aynı yatakta yatmayacağız” gibi somut cümleler küçük çocukların anlamasını kolaylaştıran cümleler olacaktır aynı zamanda çocuklara bir kez açıklama yapmak yeterli gelmeyebilmektedir. Çocukların bu süreci anlaması ve kavrayabilmesi için zaman tanınmalıdır.
Boşanmanın Çocuklara Etkisi
Boşanma süreci, ebeveynlerde kaygı yaratabildiği gibi çocuklarda da kaygı ve korku yaratabilmektedir. Bu süreç çocuklara anlatıldığı zaman öfke , ağlama, hırçınlık gibi duyguları ortaya çıkarabilmektedir. Ebeveyn olarak çocukların bu duygularını görüp farkında olmak ve çocukların bu duygularını onlarla paylaşabilmek önemlidir. Nihayetinde boşanmak sevinçli bir yaşam deneyimi değildir. Çocukların bu süreçte duygusal karmaşa yaşaması normaldir. Ebeveynlerin bu duygusal karmaşanın farkında olup sağlıklı bir şekilde yönetebilmesi önem taşımaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki ebeveynleri boşanan her çocuk büyük bir zorluk yaşayacak demek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Her çocuk bu süreçten farklı etkilenebilmektedir. Ebeveynlerin tutumu bu noktada belirleyici rol oynayacaktır. Ebeveynler bu rolde sıkıntılar yaşıyor ise bir psikolog tarafından yardım alması iki taraf içinde doğru bir seçenek olacaktır.
Bu noktada ki amaç çocuğunuzun bu süreci en az hasarla, en sağlıklı şekilde atlatmasını sağlamaktır.