Gelişimin bir parçası olan korku ve kaygılar her yaşta görülebilir. Çocukluk döneminin de bir parçası olan ve gelişime katkı sağlayan kaygılar ve korkular, zorluklarla baş edebilme becerisinin gelişimi için iyi bir zemin hazırlar. Bir çocuğun hiçbir şeyden korkmaması gibi bir durum mümkün değildir. Önemli olan ortaya çıkan kaygı ve korkuyu yönetebilme becerisinin gelişmesidir. Uyum becerisini sağlıklı bir şekilde geliştiren çocuklarda kaygı belli dönemlerde ve belli seviyelerde normal kabul edilir.
Uyku sorunları, anneden ayrılmak istememe, hayali kötü kahramanlar üretme ve yaşama ait gerçek korkular kaygı bozukluğu yaşayan çocuklarda sıkça görülen davranışlardır.
Özellikle okul öncesi dönemde çocukla kurulan sağlıklı bir ebeveyn ilişkisi, kaygı ve korkuların bireyin gelişimine olumsuz katkı sağlamasını engeller. Bilinmeyenler ve belirsizlikler karşısında nasıl davranmasını gerektiğini bilen çocuklar her ortamda karşılarına çıkan zorluklarla baş edebilme becerisini geliştirirler.
Sunduğu hizmetlerle insanın ruhsal gelişimine katkı sağlayan Umut Terapi, danışanların iç dünyalarına keşif yolculuğu yapabilmesi için yol göstericidir.
Çocuk Duygularının Yönetiminde Ebeveyn Desteği
Henüz hayatın getirdiği zorluklar ve engellerle mücadele etmeyi yeni yeni deneyimleyen çocuklar, bir yetişkin gibi, üstesinden gelemeyebilir. Başedebilme kapasiteleri henüz tam olgunlaşmadığı için bazı durumlarda, çocukların artan tedirginlikleri ile mücadele için destek ihtiyacı ortaya çıkabilir. Ebeveynlerin , çocukların kaygı ve korkularını ifade edebilmesine imkan sunması, onları dinlemesi ve önemsemesi , çocuklarda ilk etapta rahatlama sağlayabilmektedir. Büyükleri tarafından dinlendiğini ve anlaşıldığını hisseden çocuklar, rol model çalışmasıyla desteklenebilir.
Korku yaratan durum ve olaylardan uzak kalmak için alınacak tedbirler kısa vadeli çözümler sağlar. Anne ve babalar çocuklarının kaygı ve korkularını anladıklarını ve kabul ettiklerini her hareketleriyle hissettirmelidir. Ancak bazı durumlarda ebeveynler sağlıkla yaklaşım sergileyememeleri veya doğru bir yaklaşım sergilense bile ebeveynlerin olumlu yaklaşımı da çocuğun korku ve kaygı ile baş etmesine yetersiz kalabilir, burada bir uzman yardımına başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Farklı yaştan danışanların yaşadıkları sorunlara etkili çözümler üreten Umut Terapi merkezi, okul korkusuna anaokulundan başlayarak ilerleyen dönemlere kadar destek sağlar. Aile terapisinden çift terapisine, Çocuk Psikoloğu Kurtköy ‘den kişilik bozukluklarından online terapiye, bilinçli farkındalıktan travma sonrası stres bozukluğuna kadar farklı alanlarda hizmet veren kurum, kaliteli yaşam şartlarının kurulmasını destekler.
Okul başlama sürecinde yaşanan kaygı bozukluklarında;
- Problemi çabuk fark etmek
- Doğru müdahale etmek
- Hızlı çözümler üretmek
yaşanan sorunların kısa sürede ortadan kalkmasını sağlar.
Öğretmen-aile- çocuk üçgeni içinde yapılacak anlık ve doğru paylaşımlar tedbirler alınmasında etkilidir.
Uyum bozukluğu, başarısızlık korkusu ve sınav kaygısı olarak ortaya çıkan belirtiler, doğru kurulacak iletişimle kısa sürede kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılır.
Umut Terapi merkezinde yapılan görüşmeler sonrasında elde edilen veriler ışığında kaygı ve korkuları olan çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini öğrenen ebeveynler, aile içi iletişimde hedeflenen yere kısa süre içinde gelir.