KİŞİLİĞİMİZ NASIL ŞEKİLLENİR

KİŞİLİĞİMİZ NASIL ŞEKİLLENİR

Birçok insanın zaman zaman merak ettiği konulardan bir tanesidir insan beyninin çalışma yapısı. Bir olay veya durum karşısında bazı bireyler çok heyecanlanıp, panik olup, koku içerisinde hareket edebilirken, bazı bireyler de sanki hiçbir şey olmamış gibi çok rahat bir şekilde hayatına devam ettirebilmektedir. Burada bireylerin vermiş oldukları davranışsal ve yaşantısal tepkilerdeki farklılık olaylardan değil, olayları algılama şeklimizden ve o olayların bizim zihnimizde işlenme biçiminden kaynaklanmaktadır.
Organik bir yapıya sahip olan zihnimiz, doğum öncesinden başlayan bir işlemleme süreci ile başta ebeveynlerimizin bizimle kurduğu ilişkilerle harmanlanmaya ve yoğrulmaya başlayıp daha sonraki süreçte iletişimde bulunduğumuz, etkileşime geçtiğimiz her türlü durum yaşantı ve bilgi ile şekillenmeye devam etmektedir. Bu kadar etkileşime açık olan ve yaşantılarının zenginliği ile gelişen şekillenen bir zihinsel yapı, tam tersi bir durumda da olumsuz yaşantılarla yoğun bir şekilde etkilenip sınırlandırılan, engellenen bir yapıya bürüne bilmektedir.

İnsan Beyni Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

İnsan beyni çok fonksiyonel bir bilgisayardan daha kompleks bir yapıya sahiptir. Mevcut bilimsel bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, yaşanılan bir durumda veya problem karşısında zihnimizin tam anlamıyla net bir şekilde nasıl çalıştığı çözümlenemezse bile yaklaşık olarak nasıl bir yol izlediği gözlemlenmiştir.
Bütün bunlar içerisinde, bizlerin yaşamış olduğu bir olaylar karşısında ortaya koyduğumuz tepkiler, geçmiş yaşantılarımızın biz de bırakmış olduğu izlere göre gelişmektedir. Dolayısıyla işin en enteresan tarafı da burada ortaya çıkmaktadır. Aslında neredeyse çok sınırlı sayıda etken olabildiğimiz ama daha çok edilgen bir yapı ile hareket ettiğimiz 0-6 yaş çocukluk dönemi bütün hayatımızın demosunu oluşturmaktadır. Nasıl ki bir aracı kullanmayı öğrendikten sonra yol şartları değişse, hava şartları değişse, aracın modeli markası cinsi değişse bile, biz öğrenmiş olduğumuz araç kullanma bilgisi ile hızlı bir şekilde değişen şartlara adapte olup aracımızı kullanmaya devam ederiz. Aslında bütün hayatımız böyledir ilk başta oluşan öğrenmeyi mevcut şartlara hızlı bir şekilde adapte eder ve hayat boyu kullanırız.

Çocukluğumuzun Etkisi

Biraz şanslı bir çocukluğumuz olduysa kişiliğimize dair oluşan bu yapılanma sağlıklı ve olumlu bir yapıya kavuşmuştur. Aksi bir durumda da hayatımızda  devam eden problemlerin  içerisinde tekrar tekrar dolaşmaya mahkum olabiliriz. Birçok kere duyduğumuz, “hep aynı şeyler beni mi buluyor” cümlesinin sebeplerinden bir tanesi de bu gelişimsel durumdur. Eğer sizlerde benzer bir yaşantıdan şikayetçi isek, Pendik kurtköy’de bulunan UMUTTERAPİ’de alanında yetkin ve uzman Psikolog kadromuzdan yardım alabilirsiniz.  Burada alacak olduğunuz yardım bireysel terapi, ya da çift terapisi olabileceği gibi çocuklarınız için oyun terapisi ( eski bilinen adıyla pedagog görüşmesi) şeklinde olabilir.

 

Uzman Klinik Psikolog
Eyüp AKIN

Hayata küçük bir mola!

Uzmanlarımızla görüşün.

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.

Bilgilerinizi Doldurun.

Hemen Arayalım!