OKUL FİKRİNE ÇOCUĞUMU NASIL HAZIRLAMALIYIM?

OKUL FİKRİNE ÇOCUĞUMU NASIL HAZIRLAMALIYIM?

Okul” kavramı çocuğun hayatında yeni bir kavramdır ve bu yeni kavramla birlikte çocukta yeni bir duygu bu yeni duyguyla birlikte yeni davranışlar geliştirecektir. Bu nedenle ilk olarak çocuğun okula duygusal olarak hazırlanması gerekmektedir.
Okulu ve öğretmeni bir otorite gibi aktarmak ‘’Öğretmen duysa çok kızardı.’’, ‘’Okulda da böyle yaparsan kimse seni sevmez.’’ gibi cümleler korku uyandırarak çocuğun okuldan, öğretmenden geri çekilmesine yol açar. Bunun yerine okulla ilgili olumlu konuşmaların yapılması çok önemlidir. Çocuğun okula başlama konusunda kaygıları var ise aile bireyleri ilk olarak kendi komik ve eğlenceli okul anılarını anlatabilir.

OKUL AÇILDIĞINDA NELER YAPMALIYIM?

Okula uyum süreci en önemli olan etken devamlılıktır. Çocuğun okula devamlılığının düzenli sağlanması okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır ancak ailelerin bu konuda kararlı davranması gereklidir.  Bazen aileler çocuk üzülmesin diye bir iki gün okula gitmemesinin ona iyi geleceğini düşünebilirler fakat bu uyumu zorlaştıracaktır. Çocuğa okula gitmemesi durumunda yapılan etkinliklerin onsuz yarım kalacağını söylemek gerekir.
Çocuğun okulla alakalı kaygıları yargılamadan hoşgörüyle dinlenilmeli sorunun kaynağı anlaşılınca aile bireyleri ve çocuk neler yapılabileceğini konuşup planlamalı gerekirse yardım alınmalıdır.

SAĞLIKLI AYRILMA NEDİR?

Çocuğunuzla vedalaşma süresini kısa tutmanız önemlidir. Vedalaşma sahnesi ne kadar uzarsa çocuk için bu süreç daha çok zorlaşabilmektedir. Burada önemli olan duyguyu yansıtabilmektir. “Çok zor biliyorum, aklımda tutuyorum seni, söylediğim saatte seni alıyor olacağım.”
Çocuğunuzun öğretmene, okula alıştığını hissettiğinizde, siz olmadan da okulda kalabilecek duruma geldiğinde ve öğretmeniyle de hemfikir olduğunuzda; kaçmadan, öperek, güle güle diyerek çocuğunuzun yanından sağlıklı bir vedalaşma yaparak ayrılmanızdır.

ÇOCUĞUMUN OKULA ALIŞMASI NE KADAR ZAMAN ALIR, BU SÜREÇTE NE YAPMALIYIM?

Okul, alıştığı, güvendiği ev ortamından, bilmediği bir ortama doğru atılan ilk adımdır. Her çocuk, okula başlama ve alışma sürecini kendi gelişim hızına göre yaşar. Çabuk uyum sağlayabilme, çocuğun belli bir düzeyde bilişsel, duygusal ve sosyal olgunluğa erişmiş olmasını gerektirmektedir. Bu sebeple çocuklar, arkadaşları ile karşılaştırılmamalıdır. Kimi çocuk ilk gün adapte olup sorunsuz ilerlerken kimi çocuğun yeni bir ortamla başa çıkmayı öğrenip uyum sağlaması zaman alabilir. Uyum sürecini, çocuğun mizacı, daha önce gitmiş olduğu okuldaki deneyimleri ya da hiç okul deneyiminin olmaması da etkiler.

UYUM SÜRECİNİ DESTEKLEYECEK TAVSİYELER

  • Okul alışverişine çocuğunuzla birlikte çıkın, alınan malzemelerde mutlaka onun da fikrine başvurun.
  • Okula nasıl gidip geleceğini, okulda kaç saat zaman geçireceğini ve eve geldiğinde onu kimin karşılayacağını çocuğunuza aktarın. Belirsizlik çocuklarda kaygı yaratacaktır.
  • Nasıl bir ortamın onu beklediğini, okulu, sınıfı ve öğretmenleriyle ilgili bilgi verin.
  • Çocuk evden okula giderken mutlu ayrılmalı telaşlı bir temponun içinde kendini bulmamalıdır. Unutmayın siz telaşlı olursanız telaşlı; mutlu olursanız mutlu olacaktır.
  • Eşlikçi ebeveyn belirlenmelidir. Örneğin, çocuğu okula anne getiriyorsa ve kapıda anneden ayrılmakta zorlanıyorsa, vedalaşma süreci uzuyorsa, çocuğu okula anne yerine baba getirmelidir.
  • Okulun nasıl geçtiğini sormak isteyebilirsiniz bu doğaldır ancak ısrarcı olunmamalıdır. Çocuk okula uyum göstermeye başladıkça sizlere o zaman paylaşacaktır. Odağını kaygıya çekecek ‘’Bir sorun yok değil mi?’’ ‘’Sabahları ağlamıyor artık benim oğlum/kızım’’ gibi söylemlerden uzak durulmalı olumlu cümleler kurulmalıdır.

Psikolog Aybüke Uysun

Hayata küçük bir mola!

Uzmanlarımızla görüşün.

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.

Bilgilerinizi Doldurun.

Hemen Arayalım!