Panik Atak İle Baş Etmenin Yolları?

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir

İnsanlık tarihi boyunca ortaya çıkan problemlere karşı, çözüm arayışları ve farklı farklı bir çok çözüm yolları olmuştur. Bu çözüm yolları deneyimler ve yeni bilgiler doğrultusunda evrilerek bir sonraki aşamaya doğru yol almaktadır. Psikolojik kökenli rahatsızlıklarda da aynı süreç gözlenmektedir. Panik atak belirtileri ve yaşanma şekli itibari ile bakıldığında ilk önceleri davranışsal yöntemlerle çözülmeye çalışırken, sonra bilişsel eklenmiş ve en sonunda duygularda tedavi sürecine dahil edilmiştir.

Peki Panik Atak Nedir, Tedavisi nelerdir? Günümüz şartlarında panik atak tedavisinde üç temel yol vardır. Bunlardan biri ilaçla tedavi, biri psikoterapi biri de ilaç destekli psikoterapi yöntemidir. Sadece ilaç kullanarak uygulanan tedaviler bir psikiyatrist takibinde yapılır. Psikiyatrist, danışanın panik atak rahatsızlığındaki hikayesini, fizyolojik durumunu ve genel psikolojik durumunu ele alarak, ilaçların yan etkilerini de gözeterek danışan için uygun ilacı uygun dozlarda vermesiyle yapılır. Terapi sürecinde, sürecin ilerleme durumuna göre ilaçlar ve ilaçların dozları değişiklik gösterebilir. Bu terapi yönteminde danışan, mutlaka ilaçlarını düzenli ve düzgün şekilde kullanmalıdır. Aksi takdirde ilaçların etki düzeyi yetersiz kalıp hem farklı ilaç kullanmaya hem de sürecin uzamasına sebep olabilir. Yaklaşık olarak iki yıl kadar süren bir sürer.

Sadece psikoterapi yöntemi ile yapılan terapiler, Panik atağın ortaya çıkma durumu, kişinin hayat öyküsü, ilişkileri atağı tetikleyen unsurlar, danışanın baş edebilme durumu gibi genel bir değerlendirme yapılır. Danışana özgü bir terapi programı oluşturduktan sonra biraz bilişsel destekleme (bilgilendirme) biraz davranışçı yöntem ve teknikler ( atak durumunu yönetme) ve yoğun olarak duygusal süreçler üzerine bir program oluşturulur. Farklı psikoterapi ekolleri farklı yaklaşımlar uygulasa da genel olarak bu çizgilerde ilerlenir.

Ortaya çıkan Psikoterapide yeni teknikler EMDR ( göz hareketleri ile duyarsızlaştırma), HYT ( hipnotik –imgesel- yeniden işleme) ve Hipnoz çalışmaları panik atağın tedavisinde en hızlı çözüm sunan ve kişiyi normal hayatını yaşadığı seyre ulaştıran yöntemlerdir. Uzmanlarımız tarafından aktif olarak kullanılan bu tekniklerle ortalama 8-12 seans arasında panik atak terapisi yapılabilmektedir. Sadece atağı gidermekle kalmayıp kişinin hayatında hayat kalitesini artırmak, psikolojik dayanıklılığını artırmakta bu terapide danışana güç katmaktadır.

Hem ilaç hem psikoterapi yöntemlerinde, Psikiyatrist ile sürdürülen ilaç kullanımı ile psikoterapi birbirini destekleyerek işbirliği içinde yürütülür. Psikiyatri normal terapi sürecini uygularken kullanılan ilaç miktarı ve dozu azalmaktadır. Psikoterapistte ilaç destekli ilerlediği için ilk etapta daha rahat süreci sürdürmektedir.

Sonuç itibari ile panik atak , çeşitli terapi süreci kullanılan yönteme göre değişen psikolojik bir rahatsızlıktır.

EYÜP AKIN

UZM. KLİNİK PSİKOLOG

Hayata küçük bir mola!

Uzmanlarımızla görüşün.

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.

Bilgilerinizi Doldurun.

Hemen Arayalım!