Varlığımızın ayrılmaz bir parçası olan ve bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biri de duygulardır. Doğuştan gelen yedi temel duygu, Mutluluk, Üzüntü, Korku, Şaşkınlık Öfke, İlgi, İğrenme, Utanç duyguları, daha sonra ikincil duygularla gelişerek hayatımızın içinde sahip olduğu önemi sürdürür. Kaygılarımız, tedirginliklerimiz gibi bazı ikincil duygular aslında altında korku duygusu üzerine inşa edilerek gelişen duygulardır.
Duygular hayatımızı sağlıklı bir şekilde yürütmek için var olsa da bazen bu durum tam tersi de olabilir. Örneğin korku duygusu bizi tehlikelerden uzak tutan ve beklenmedik durumlarda hızlı tepkiler vermemize yardımcı olan bir duygu iken, bazı olumsuz yaşantılardan sonra, korkunun genellenmesi ya da sürekliliği hayat kalitemizi bozabilir. Aynı şekilde kaygılarımız bizi gelecekle ilgili oluşabilecek durumlara karşı hazır tutmak için fayda sağlar iken, yaşanılan kaygının artması veya yapılacak işlere fazla anlam yüklenmesi kaygıyı artırıp sağlıklı bir şekilde süreci yönetmemizi engeller. Olması gerekenden fazla kaygı zihnimizi fazla meşgul edeceği ve enerjimizi işe odaklamak yerine, kaygımızı kontrol altına almaya harcamamıza sebep olacağı için, istediğimiz sonuca ulaşmamızı engeller.
Sınav Kaygısını Yenmek
Günümüz eğitim sisteminin parçasından öte ana teması haline dönüşen sınavlar, öğrencilerde yönetmekte zorlandıkları kaygıların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Dolayısıyla öğrenciler sınava yeteri kadar hazır olsa bile, yaşadıkları sınav kaygısı istenilen performansın ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Genelde etki düzeyi yüksek sınavlara kaygı ile girildiği zaman, hem öğrenci, hem öğretmen, hem de veli tarafından yapılan hazırlıkların, verilen emeklerin, gösterilen çabaların karşılığını bulamamasına sebep olmaktadır.
Duygular hayatın önemli bir parçası olduğu için duygularını yönetebilen kişiler hayatın her alanında avantajlı olur. Örneğin sınav anında ne kadar bildiğinden çok bildiğini ne kadar aktarabildiğin önemlidir. Kaygı düzeyi makul düzeyde olan öğrencilerin sınav sonuçları daha iyi olmaktadır.
Sınav kaygısı ile baş etmek için bir çok yöntem vardır. Öğrenci ve velilerin istediği ise en kısa sürede en etkili yöntemi uygulayarak kaygıyı kontrol etmektir. Merkezimizde uyguladığımız HYT ( hipnotik yeniden işleme) terapi tekniği ile en kısa sürede ve en etkili şekilde sınav kaygısı ile baş edebilmeyi sağlamaya yardımcı olmaktayız. HYT tekniği sağladığı etki ve kullanılırlık açısından oldukça etkili olmasının yanında ,sınav esnasında da kendi başına kullanabilmeyi ve istediği zaman kaygıyı yönetebilmeyi sağlayan yardımcı bir tekniktir.
Ergen Terapisi – Umut Terapi
Eyüp AKIN
Uzm. Klinik Psikolog