TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU
Olağan dışı travmatik olayları (savaş, ağır kazalar, işkence, deprem, saldırıya uğrama vb.) yaşayan hemen herkes aşırı korku, şaşkınlık ve öfke hisseder. Böyle bir yaşantı sonrasında çoğu insanda sessizlik, durgunluk, bazen saldırganlık, bağırıp çağırma, huzursuzluk, donakalmışlık gibi akut travmatik belirtiler meydana gelir, bu belirtiler zamanla yatışır. Bazı kişilerde ise belirtiler zamanla yatışmaz ve kötüleşir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, olağandışı durumlarda ortaya çıkan; aşırı telaş, korku, normalde aldırış edilmeyecek uyaranlar aşırı duyarlı olma, huzursuzluk, bazen titremeler, bunaltı, duygu azalması, ilgisizlik, yaşanan olayın sık sık anımsanması ve her anımsayışta yeniden yaşanıyormuş gibi algılanması gibi belirtilerin uzun süreli olarak yaşanmasıdır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğun terapisinde ilaç uygulaması ve psikoterapinin birlikte kullanılması önerilmektedir. Belirtilerin çok şiddetli olmadığı durumlarda öncelikle psikoterapi, daha şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapinin birlikte uygulanmasından yarar görülmektedir.