Psikoterapiye Dair

PSİKOTERAPİYE DAİR

Her insan hayatı boyunca zaman zaman zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Yaşanılan bu zorlu süreçlerin üstesinden, bazen kendi çabamızla gelebilirken, bazen de yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bir uzmandan destek almak gerekebilir. Psikoterapi, Psikoloji alanında uzman kişilerin, sorunlarla bahşetmekte güçlük çeken bireylere sorunlarını aşmasına yardım edebilmek için, terapist ile danışan arasındaki iyileştirici süreci ifade eder. Kişinin yaşadığı durumlarla ilgili daha sağlıklı karar alabilmesine ve bu durumu en az zararla atlatabilmesine yardımcı olur. Psikoterapi, sadece terapistin sorumluluk aldığı ve sorunu çözmek için tek başına çabaladığı bir süreçten öte terapist ve danışan arasındaki iş birliğinin olduğu, danışanında büyük özveri ve emek vererek ilerlediği bir süreçtir. Sadece sözcükler ve düşünceler üzerine yapılan bir sohbetten çok daha öte, hisler, ihtiyaçlar, hayatın tüm evreleri, hayatındaki tüm bireylerin gözden geçirilip değerlendirildiği, ilişkilerin analiz edildiği, çıkarımların yapıldığı yoğun bir yolculuktur.

Terapi Nasıl İlerler?

Terapinin ilk seansları genellikle terapistin danışanı ve yaşanmışlıklarını anlamaya, danışanın ise terapi sürecini anlamlandırmasına yöneliktir. Klasik arkadaşla yapılan bir sohbetin ötesinde online Terapide, terapist danışanı yargılamaz, onu seçimler yapmak için zorlamaz, tavsiyede bulunmaz ve eleştirmez. Terapide dinlemenin gücü, göz teması ve iletişim oldukça önemli bir yere sahiptir. “İlgi  ile dinleme terapötik becerinin çok önemli bir parçasıdır ve başkalarına armağan edebileceğimiz değerli bir hediyedir.”

Terapide Karşılaşılabilecek Durumlar

Tıpkı hayatta olduğu gibi terapi odasında da karşılaşılan güç sayılabilecek durumlar mevcuttur. Bunlardan biri de aktarım diyebiliriz. Aktarım danışanın önceki ilişkilerinde deneyimlediği duyguları ve beklentileri seans odasına taşımasıdır. Aktarım sayesinde bu durumlar masaya yatırılır ve doğrudan ele alınır. Bir diğer karşılaşması güç durum dirençtir. Direnç, kişide kaygı yaratan bir durum ve olaya karşı oluşturmuş savunmalardır. Danışanın belirli konular açıldığında yaşadığı duygusal zorluklarda kendini gösterir. Bu durumlar kendini; seanslara geç gelmek veya gelmemek rahatsız olunan konu açılınca konuyu konuşmak istememek ve ödemeler konusundaki problemler olarak ortaya çıkabilir. Terapi sürecinde danışanın hayatından taşıdığı olaylar ya da durumlar aslında pek çok kişiyi kapsamaktadır. Bu durumda terapist o ana odaklanır, dikkatini kaybetmez ve karşısındaki kişiyi etkili bir şekilde dinlemeye devam eder. Kişiye huzursuzluk veren bu gibi durumlar zamanla iyileşir hale gelir. Birey artık daha sağlıklı bir ruh haline bürünür ve hayat  kalitesi artar. Sorunlarına artık başkalarının göstermiş olduğu yolla değil, kendi keşfettiği yollarla çözüm bulur hale gelir. Bunun yanında terapi süreci gizlilik esasına dayalı olup, terapi odasında konuşulan her şey orada kalır, dışarıya taşınmaz. Terapi kişinin hayatında mucizeler yaratmaktan ziyade bireyin problemlerini çözmesi için ona yeni ufuklar kazandırır. Problemlere farklı pencerelerden de bakıla bilineceğini gösterir.

Didem DURMAZ

Hayata küçük bir mola!

Uzmanlarımızla görüşün.

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.

Bilgilerinizi Doldurun.

Hemen Arayalım!